Fagskolen i Nord har tatt i bruk Akan-modellen som er en praktisk og strukturert tre-trinns-modell. Vi ønsker å skape en trygg, inkluderende og produktiv arbeidsplass.
Den gir oss en konkret metode for å forebygge og håndtere rusmiddel- og spillrelaterte utfordringer, med mål om tidlig innsats, støtte og tilrettelegging. Akan-modellen bygger på samarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden der hensikten er å se etter muligheter som ivaretar ansatte som utvikler rusmiddel- eller spilleproblemer.
Akan-modellen kan oppsummeres i tre trinn:
1. Policy for rusmiddelbruk og spill
Fagskolen i Nord har en policy for rusmiddelbruk og spill som skaper forutsigbarhet og gir både ledere og ansatte klare rammer. Les mer her.
2. Den nødvendige samtalen
Opplever du at en medarbeider ikke har det helt greit? Har du sett endringer i fravær, atferd eller jobbutførelse?
En tidlig og omsorgsfull samtale kan gjøre en stor forskjell og vi tar alle små og store bekymringer på alvor.
3. Individuell Akan-avtale
Et tilbud om hjelp til de som utvikler problematisk bruk. Dette inneholder individuelle AKAN-avtaler kombinert med tett oppfølging og tilpasset behandling. Les mer her.
Akan-modellen skal styrke arbeidsmiljøet, redusere fravær og sikre at ansatte får den støtten de trenger. Ved å ta i bruk modellen tar vi samtidig sosialt ansvar, og investerer i våre ansatte.
AKAN-appenMed appen Akan på 1-2-3 får du nyttig informasjon både når du står i en situasjon som må håndteres der og da, og i oppfølgingen i etterkant. Målet er å sikre en trygg og god arbeidsplass for både ledere og ansatte.
Appen inneholder informasjon om Akan-modellen, eller Akan på 1-2-3, som er med på å sikre et helsefremmende, sikkert og skadefritt miljø. Den gir råd om kjøreregler, leders ansvar og hvordan en ansatt med rus- eller spilleproblem kan få hjelp.
Appen sier også noe om hvordan du som leder skal opptre dersom en ansatt møter påvirket på jobb.
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med Yulia Rabben vår AKAN-representant.