Begge institusjonene har god bredde i hvilke typer utdanning de tilbyr, og avtalen åpner for mange former for samarbeid. Rektor ved Fagskolen i Nord, Harry Haugen (venstre) og rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen.
Hanne Sofie Roaldsen
- Fagskolen i Nord sitt samfunnsmandat er å gi opplæring som er relevant for arbeidslivet i nord, og som kan tas i bruk uten ytterligere opplæring. For å skape dette har vi etablert nært samarbeid med regionale og nasjonale nærings- og arbeidslivsaktører innenfor en rekke fagområder. Et nært samarbeid med universitetet vil styrke vår felles evne til å bidra til livslang læring og nye næringer i nord, sier Harry Haugen, rekor ved Fagskolen i Nord.
Avtalen har som mål å styrke relasjonen mellom partene og øke den samlede kunnskapen og kompetansen på viktige samarbeidsområder.
– UIT er et internasjonalt ledende breddeuniversitet som skal drive Nord-Norge fremover. Det er heldigvis mange aktører som jobber med det samme, og ved å samarbeide tettere med Fagskolen i Nord så blir vi bare sterkere, sier Dag Rune Olsen, rektor ved UiT Norges arktiske universitet.
En fagskole og et universitet har ulike kjerneoppgaver som gjennom et samarbeid kan legge til rette for et mer helhetlig tilbud. Det kan innebære økt innovasjon, å dele på ressurser, føre til bedre undervisning og legge til rette for økt arbeidslivsrelevans.
– Dette samarbeidet vil bidra til å ivareta hele bredden av kompetansebehov for det Nordnorske arbeidslivet, fra den avanserte operative kompetansen til det nyskapende forskningsarbeidet. Dette er avgjørende for å skape en bærekraftig utvikling av vår region. Sier Harry Haugen ved Fagskolen i Nord.
Mange mulige former for samarbeid
UiT, med sine 11 studiesteder spredt over hele Nord-Norge, og Fagskolen i Nord, med 4 studiesteder i Troms, har begge et oppdrag om å levere utdanning og kompetanse av høy kvalitet.
Begge institusjonene har god bredde i hvilke typer utdanning de tilbyr, og avtalen åpner for mange former for samarbeid. Den gjelder i fem år og skal legge til rette for at det kan inngås avtaler om:
· utdanningssamarbeid
· felles prosjekter
· utveksling av personell og kompetanse
· kompetanseutviklingstiltak
· felles arrangementer
Teknologiske fag først
I første omgang er det avtalt å se nærmere på mer konkrete muligheter for samarbeid innen teknologiske fag, både rettet mot fakultet for naturvitenskap og teknologi i Tromsø og fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi i Narvik.
– Vi ser frem til å samarbeide med Fagskolen i Nord for å utvikle nye løsninger og styrke utdanningstilbudet i Nord-Norge. Det blir stadig viktigere å legge til rette for livslang læring og fleksible utdanningsløp, noe både vi og fagskolen er opptatt av. Dette partnerskapet vil passe godt inn i samfunnsoppdraget vårt, sier Dag Rune Olsen.
– Vi er svært glade for at vi i nord kan samle høyere- og høyere yrkesfaglige utdanning i felles innsats for å gi hele befolkningen i vår region en bred mulighet til kompetanseutvikling. Jeg er overbevist om at dette partnerskapet vil bære frukter som er til beste for regionen og oss som bor her, sier Harry Haugen.